Waar kunnen wij je bij helpen?
Afdrukken

Wat is een proforma factuur?

In EasyTrans is het mogelijk om proforma facturen aan te maken, te versturen en te beheren.

Proforma facturen

Een proforma factuur is een onofficiële, voorlopige factuur die een koper informatie biedt over de diensten die je gaat leveren. In de meeste gevallen wordt een proforma factuur verstuurd na acceptatie van een offerte, maar voordat er daadwerkelijk wordt geleverd.

Wanneer gebruik je een proforma?

Met een proforma factuur kun je klanten bijvoorbeeld om een vooruitbetaling vragen. Daarnaast wordt een proforma ook veel gebruikt bij internationaal handelsverkeer, dan dient een proforma factuur vaak als informatievoorziening. Hiermee kan een koper dan bepaalde douaneformaliteiten zoals de inklaringsdocumenten in orde maken. Om deze aan te vragen moet een koper namelijk kunnen aantonen wat deze precies wil importeren. Een proforma factuur biedt dan uitkomst.

Verschil proforma en verkoopfactuur

Het belangrijkste verschil tussen een proforma factuur en een ‘gewone’ verkoopfactuur is dat een proforma factuur geen rechtsgeldig document is. Dat betekent dat een koper op basis van dit document in principe niet hoeft te betalen. Echter, in het geval van een vooruitbetaling maak je daar onderling natuurlijk afspraken over.

Omdat een proforma factuur geen officieel document is neem je deze niet op in de administratie. Een betaling hoeft immers officieel pas na het versturen van een ‘echte’ verkoopfactuur. Op de proforma facturen die je in EasyTrans aanmaakt staat duidelijk vermeld dat het gaat om een proforma factuur zodat hierover bij klanten geen verwarring kan ontstaan.

Mogelijkheden vanuit EasyTrans

Vanuit het Transport Management Systeem EasyTrans kun je:

  • Proforma facturen aanmaken als pdf
  • Proforma facturen versturen met orderbevestigingen
  • Proforma facturen versturen met offertes
  • Vooruitbetalingen registreren
  • Automatische registratie van vooruitbetalingen met de module Online Betalen
  • Vooruitbetalingen verrekenen met verkoopfacturen
INHOUD